Få tillgång till sina känslor

Många av mina klienter har, liksom jag har haft, svårt att nå sina känslor. Vi har genom livet lärt oss att trycka undan jobbiga och besvärliga känslor, istället för att välkomna dem.

Problemet med att göra på detta sätt är att våra känslor inte försvinner, de stannar kvar i kroppen tills vi tar itu med dem. Ju längre tiden går, ju längre vi flyr – desto mer kommer kroppen att protestera.

Min kropp har alltid talat till mig. Men jag förstod inte… Jag lyssnade inte. För jag visste inte hur.

Idag vet jag att känslor är ett sätt för kroppen att kommunicera. Våra känslor är budskap från vår själ. Våra känslor låter oss veta om våra behov är tillfredsställda eller om vi har något som ännu är obearbetat och bör tas itu med.

Så, hur når vi våra känslor? Det finns många olika sätt, vi är alla olika och får helt enkelt prova oss fram för att hitta det sätt som passar oss bäst. Dock måste vi förbi bollen vi har längst upp på kroppen, förbi intellektet. Vi kan nämligen inte tänka oss till våra känslor…

Ett effektivt sätt att nå våra känslor är att ta fram gamla foton av oss själva, gärna som barn. Titta på barnet. Minns hur det var att vara liten. Hur var barndomen? Fick detta lilla barn sina behov tillfredsställda? Blev du respekterad och lyssnad till?

Tillåt ditt inre tala till dig. Låt känslorna som kommer, att komma. Om det blir känslomässigt jobbigt, vet att det ”bara” är känslor – de är inte farliga… Känner du att du behöver stöd i denna process, ta emot hjälp av terapeut.

Kom ihåg att när vi tillåter oss att känna våra känslor så släpper vi också taget om dem, lite i taget och kroppen blir lättare energimässigt.

Ha en fantastisk dag!