Livsstilsbaserade sjukdomar

Många av de sjukdomar som människor blir diagnostiserade med har utvecklats långsamt under lång tid. Trots det vill de flesta av oss att sjukvården ska lösa våra problem snabbt, gärna med hjälp av något läkemedel.

Många av oss vill inte ta eget ansvar för sjukdomen vi har fått, vi ser inte vår del i den. Vi ser inte att valen vi dagligen gör påverkar oss och vårt mående. Vi lyssnar inte när kroppen börjar protestera, många av oss vet inte hur man gör det.

Vi kommer inte ifrån vårt eget ansvar. Vill vi bli friska måste vi göra allt vi kan för att hitta grundorsaken, det underliggande problemet, till våra fysiska besvär. Vi kan inte fortsätta blunda för obehaget, våra känslor ger oss viktig information som vi måste lära oss att tyda. Våra känslor finns i vårt undermedvetna, så att försöka förstå dessa intellektuellt kan vara svårt. Meditation, mindfulness, hypnosterapi m.m. är fantastiska verktyg till att komma i kontakt med vårt undermedvetna.

Detta inre arbete ska självklart göras i samförstånd med läkare. Jag rekommenderar alltså inte att sluta med mediciner, men förhoppningsvis kommer den inre känslomässiga läkningen innebära att kroppen inte längre behöver medicin längre fram.

Hur påverkar mat, dryck och träning vårt mående?

Ni vet hur vi tidigt lär oss att tanka våra bilar med rätt bränsle. Vi vet att det inte är någon höjdare att tanka en bensindriven bil med diesel…

Många av oss tar bättre hand om våra bilar, än om oss själva. Vi matar oss med mat och dryck som inte är hälsosam, många av oss är mycket stillasittande.

Många av oss är dåligt insatta i vad som är bra respektive dåligt för oss. Att läsa innehållsförteckningar är som att läsa ett annat språk, e-ämnen hit och dit. Vi vet inte vad det är vi äter, inte heller förstår vi hur det långsiktigt påverkar oss och vårt mående. Upplevd tidsbrist får oss att slänga i oss halvfabrikat på stående fot…

Hur påverkas vi av antibiotika i köttet vi äter? Hur påverkas vi av besprutade grödor och tillsatser i maten? Om vi dessutom är mycket stillasittande, hur påverkas kroppen?

Bara den här punkten skulle kunna fylla en hel bok… För att kunna ta bättre ansvar för vårt mående har vi ett stort eget ansvar. Vi måste ta reda på VAD som får oss att må bra, vad som ger oss ork och energi. En bra grundprincip är dock att äta så ren mat (utan tillsatser, e-ämnen) som möjligt. Våra kroppar är till för att röra på sig. Daglig motion är att rekommendera. Vissa gillar att träna på gym medan andra gillar promenader och yoga. Det finns inga rätt och fel, all träning som blir av är bra. Om vi hittar något fysiskt vi tycker om att göra, har vi större chans att vi faktiskt gör det.

Kan man bli frisk från livshotande sjukdoma?

Kelly Turner, PhD, har studerat ”radical remissions”, när livshotande sjukdomar har övervunnits, i mer än tio år. Hon har träffat människor från hela världen som har lyckats göra sig själva friska trots att de har haft en dödlig sjukdom. Hon har analyserat mer än 1.500 fall, mer än 250 av dem på djupet. Efter intervjuer med dessa människor har hon hittat nämnare till dessa människors tillfrisknande och skapat en lista på 75 åtgärder som dessa överlevare har gjort. Alla har inte gjort alla 75 åtgärder, MEN alla har gjort följande nio åtgärder:

  • Radikalt förändrat sin kost
  • Tagit egen kontroll över sin hälsa (ta eget ansvar för min hälsa, delegera inte till andra) (KASAM-hanterbarhet)
  • Följ sin intuition
  • Stärkt sig med örter och kosttillskott
  • Bearbetat obearbetade känslor
  • Ökat andelen positiva tankar och känslor
  • Ta emot hjälp och stöd från andra
  • Fördjupat sin själsliga kontakt
  • Skapat en stark mening med livet

Det som är intressant vad gäller detta är att bara två av dem är fysiska, resten är mentalt, emotionellt och andligt. Det finns mycket forskning som visar att vi alltså kan aktivera vårt immunsystem när vi fokuserar på det mentala och det emotionella/känslomässiga planet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *