Skillnad på intellektuell och emotionell förståelse

När jag var sex år blev min mamma sjuk. Hon fick epilepsi, en hjärnsjukdom som gör att hon förlorar medvetandet under ett epileptiskt anfall.

Jag var där när hon fick sitt första anfall. Jag minns det fortfarande väldigt tydligt. Vi satt båda i vardagsrummet, hon i en fåtölj och jag i soffan. Plötsligt ger hon ifrån sig ett konstigt ljud och faller till golvet och krampar. Jag försökte väcka henne men hon var helt och hållet okontaktbar.

Här försvinner mina minnen… Mamma har i efterhand berättat att jag sprang ut i trapphuset och ringde på dörrarna till våra grannar och skrekt ”mamma är död”. Upplevelsen skrämde mig så på djupet, det var ett trauma.

Under åren har jag alltid kunnat prata om händelsen. Jag har alltid kunnat berätta och beskriva den, utan att det påverkat mig särskilt känslomässigt. Det fick mig att tro att jag hade bearbetat händelsen.

Så var det inte riktigt. När jag under hypnos kom i kontakt med detta minne förstod jag att jag hade läkt händelsen intellektuellt, men jag hade inte varit i närheten av att bearbeta denna händelse på ett emotionellt plan.

Under hypnossessionen kom jag i kontakt med alla mina bortträngda känslor, känslor som varit så läskiga att jag omedvetet gömt undan dem djupt i mitt inre.

Jag kom också att förstå vilka omedvetna beslut jag hade fattat just i den stunden… Ett beslut var att känslor är skrämmande och måste flys ifrån, ett annat beslut var att jag måste ta hand om min mamma.

Dessa beslut kom att forma en stor del av mig och mitt sätt att hantera livet. De var överlevnadsstrategier, skapade efter en sexårings bästa förmåga. Men idag inser jag hur mycket dessa strategier har begränsat mig i livet. Jag har sprungit ifrån mina känslor så mycket att jag blev fysiskt sjuk, jag blev medberoende som barn – jag var den duktiga flickan som tänkte på andra före att lyssna till mina egna behov.

Om vi vill bearbeta sår i vår historia och få bestående förändringar i vårt mående så är det viktigt att möta oss själva både intellektuellt och emotionellt. Vill vi nå ännu djupare in i vår själ kan vi utforska oss själva även andligt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *